Hyvinvoiva vatsa ja oikeita valintoja keittiössä

Hyvinvoiva vatsa tarkoittaa yleisimmin mulla sitä, että se on litteä ja mistään ei turvota. Ulkoisesti katseltuna siis, olona hyvinvointi on vatsassa sitä, että mitään sen kummempaa ei tunnu ja on vain yksinkertaisesti koko ajan hyvä olo. Heh, sitä se hyvinvointi kirjiamellisti kai onkin.  Tai oikeastaan voisi kai puhua koko kehon hyvinvoinnista, ei vain vatsan, vaikka sinne se ruoka sujahtaakin. Ja kuten me jokainen tiedetään, se hyvinvoiva olo saadaan aikaiseksi keittiössä tapahtuvilla valinnoilla. Lisäksi pitäisi myös olla stressaamatta, sillä mikäs sen parempi tapa saada vatsa reagoimaan kivuilla kuin stressi ja turhat murheet elämässä. En tänään kuitenkaan keskity niihin, sillä se puoli onkin paljon haastavampaa hallita. Ruokavalio on huomattavasti helpompi asia hallita, sillä on vain yhden hengen päätöksistä kiinni, että mitä suusta alas menee. Siihen voimme kaikki vaikuttaa paljon helpommin ihan itse ja olo on juuri sen mukainen kuin valinnat keittiössä ovat.

DSC01866

Tämä kuva on otettu juuri syödyn aamiaisen jälkeen. Olo on ehkä hieman pullero (huom, olo!) mutta kuten näkyy, oikealla ruokavaliolla myös ulkonäkö pysyy normaalina. Täällä on tullut syötyä joka aamu suuria aamiaisia, runsaita lounaita ja sitten vähän pienempiä iltapaloja. Tämä kombo selvästi sopii omalle ololle todella hyvin. Aamuisin on kova nälkä ja ruoka maistuu, illalla taas olen jo niin täysi ettei tee enää mitään suurta mieli.

Viimeinen puolitoista kuukautta, kun ollaan oltu reissussa, on tullut syötyä todella vaihdellen erilaisia ruokia. Itävallassa kotiruokaa ja poikkeuksellisen paljon leipää. Matkan jatkuessa ruoka on vaihtunut ravintolaruoaksi ja leipää on tullut mussutettua edelleen useampi siivu päivässä. Eikä tosiaan mitään täysjyväleipää, lähinnä sellaista vaaleaa höttöä, sillä muuta ei ole juurikaan tarjolla. Istanbulissa on myös aamujen lisäksi jokaisella aterialla edessä ollut pitaa jossain muodossa, ruokana pääosin lihatuotteita. Kokonaisuutena ruokavalio on koostunut erilaisista maitotuotteista, yrityksestä syödä paljon kasviksia, hedelmiä pyrin syömään 2-4 päivässä ja juomana on aina vesi. Niin ja muistatte varmaan, kun kirjoitin miten me herkuteltiin reissun alussa vähän liikaa kerralla? No, se on korjattu. On syöty herkkuja vähän silloin tällöin ja pieninä annoksina. Se on sopinut ololle hyvin, muutamat herkut ei venettä kaada, eikä tule huono olo. Vatsakin on tykännyt maltista sokerikipon äärellä.

Suurin muutos viimeisen parin viikon aikana on ollut limujen ja vichyjen juonnin lopettaminen. En ollut ajatellut asiaa sen kummemmin, mutta jossain vaiheessa olo alkoi tuntua vähän hassulta. Huh, mikä turvotus! Vatsa näytti usein kolminkertaiselta, koko ajan vähän hiersi. Onneksi en syyttänyt tästä heti leipää ja hiilareita, vaan tajusin vian olevan ihan muualla. No, nyt olen ollut lähes kaksi viikkoa ilman limuja ja muita happojuomia ja olo on loistava. Eikä tee edes mieli juoda niitä, tulee heti tukala olo kun ajattelenkin asiaa!

DSC01863

Tässä kun on nyt totuteltu monipuoliseen ja kaiken sallivaan ruokavalioon parisen vuotta, on todettava, että lähes kaikkea voin syödä. Uskoisin, että ruisleipä on vähän sellainen, joka aiheuttaa vatsassa helposti kipua, mutta muutoin leipä tuntuisi sopivissa määrin sopivan ihan hyvin. Samoin muut hiilarit. Pasta on vielä vähän niin ja näin, mutta välillä sekin maistuu. En myöskään huomaa missään eri kasviksissa ongelmaa, moni kun tuntuu välttelevän juuri omia lemppareitani papuja, sipulia ja sieniä. Onneksi oma vatsa kiittää näistä herkuista, ei päinvastoin. En koe myöskään maitoa ongelmana, sekin on sopivissa määrin ollut omalle vatsalle oikein hyvä valinta. Pystyn myös herkutella pienillä annoksilla, karkki tai suklaa eivät saa huonoa oloa aikaan. Kohtuus kuitenkin kaikessa, nimittäin liian suuret annokset tuovat heti tukalan ja raskaan olon.

Milloin vatsani voi kaikista parhaiten? Kun syön paljon hedelmiä ja kasviksia ja vältän turhaa rasvaa ja sokeria. Rasva on aina ollut mulle se kaikista vaikein rasti, tulee tosi kovat kivut jos esimerkiksi syön aamulla rasvassa paistettuja banaanilettuja. Siksipä vatsa on ollut kiitollinen, jos siirrän rasvan iltaa kohti. Lisäksi lihan välttäminen on aina tehnyt entistä paremman ja kevyemmän olon. Ei se lihan kanssa huono ole, joten ilman ei tosiaankaan tarvitse olla. Osa liha on vaihdettu juustoihin ja kalaan, joskus syön pelkkää salaattia. Ruoka sulaa näillä valinnoilla hyvin ja on koko ajan oikein sutjakka ja vauhdikas olo. Hih, sellainen sopivan pomppiva ja energinen ;)

Joskus tulee tottakai herkuteltua niinkin, että vatsa kärsii ja olo menee samalla veltoksi. Tämä tulee yleensä (ei aina!) tehtyä tietoisesti ja joskus on ihan ok maata sohvalla se puoli päivää, kun vaan väsyttää ja kolottaa joka paikasta. Ei aina tarvitse olla supernainen ja koska ympärillä on niin paljon houkutuksia, tekee herkuttelu joskus hyvää. Joskus se herkuttelu on esimerkiksi kermainen pasta. Kukapa aina voisi kieltäytyä syntisen hyvästä lautasesta jotain niinkin hyvää? Tai jos mies paistaa yllärinä aamulla niitä ihania ja rasvaisia banaanilettuja, niin kuka tahtoo kieltäytyä sellaisesta eleestä? En ainakaan minä. En vatsakipujenkaan uhalla.

IMG_2725

Olen todella kiitollinen, että on tässä vuosien aikana oppinut niin paljon omata kehostaan ja siitä miten se mihinkin reagoi. Liikunnalla on iso merkitys oloon, mutta voi että, ruokavalio on kyllä se kaikkein suurin rasti tässä suuressa kokonaisuudessa. On ihan mahtavaa, että on ollut aina niin kiinnostunut ruokavaliosta ja siitä, mikä ruoka vaikuttaa oloon milläkin tapaa. Moni varmasti kärsii huonosta voinnista pitkään, eikä syyksi aina huomaa omia valintoja keittiössä. Uskonkin, että todella suuri osa meidän huonosta olosta on juurikin ruoasta johtuvaa. Monet sairaudet vältettäisiin erilaisilla valinnoilla lautasella. Jopa masennus ja isommat ongelmat voivat olla lähtöisin niinkin yksinkertaisesta syystä kuin huonot valinnat keittiössä. Ja mitä tarkoitan huonoilla valinnoilla? Sellaisilla, jotka eivät sovi itsellemme. Ei ole yhtä oikeaa tapaa syödä, on vain miljoonia eri kehoja ja yhtä paljon erilaisia tapoja syödä. Jokaisen tulisi löytää oma tapansa ja oma hyvinvointinsa.

Sellaisia fiiliksiä tällä hetkellä. Onko joku muu huomannut saman, että hiilihapolliset juomat on melkeinpä se suurin pahe omallekin ololle? Mitä kaikkea joudutte välttämättään omassa ruokavaliossa, mikäli tahdotte vaalia hyvää ja energistä oloa? Entä mitkä ovat sellaisia tuotteita, joiden kivut vielä sallitte ajoittain, jos maku tai nautinto on kipujakin suurempi? :) 

 

7 vastausta artikkeliin “Hyvinvoiva vatsa ja oikeita valintoja keittiössä

 1. Itse olen huomannut myös, että hiilihapolliset juomat, makeutusaineet ja kyslitolituotteet eivät sovi vatsalleni. Raaka sipuli, selleri ja iso määrä herneitä tekevät myös olon tukalaksi. Rasvaiset ruoat eivät sovi minulle missään tapauksessa – tulee kauheita kipuja ja närästystä. Huh. Tosin karkit eivät saa vatsaa sekaisin – toki puolesta kilosta irttareita tulee huono olo, mutta vatsaa ne eivät väännä, toisin kuin muut edellä mainitut tuotteet! :D

  Olen huomannut, että oma vatsani on nykyisin todella herkkä ja että kärsin ärtyvän suolen oireyhtymästä – pitää siten tarkkaan aina katsoa, mitä suustaan alas laittaa. Joskus kuitenkin ihan tietoisesti nautin jotain sellaista, mistä pidän, mutta kivut ja huonovointisuus tulee sietää.

  Sinullakin kun on syömishäiriötausta (kuten myös itsellänikin) niin huomasitko, että vatsasi muuttui herkäksi syömishäiriön myötä ja että kun olet nyt syönyt monipuolisemmin ja ”rohkeammin”, vatsasi on alkanut sietää paremmin erilaisia ruokia? Mietin, voivatkohan vatsavaivani johtua ruoalla ”leikkimisestäni” ja että voisivatkohan ne muuttua pikku hiljaa helpommaksi, kun vain monipuolistan ruokavaliotani. Myönnän, että pitkiä aikoja olen elänyt vain hedelmillä, kasviksilla, kananmunilla, leivällä, juustolla yms.

  Tykkää

  1. Moikka :)

   Ehdottomasti mulla on vaikuttanut ne vuodet omaan vatsaan ja ruokavalioon. Silloin kun söin todella puhtaasti ja vähän, eli vähän yliterveellisesti, voi mun vatsa tosi hyvin. Oli jatkuvasti hyvä olo, energiaa paljon ja vähän ylikierroksillakin. Mutta, se ei tarkoita, että se olisi ollut hyvä juttu. Söin kuitenkin liian vähän ja liian yksipuolisesti. Sitten kun niitä puuttuvia tuotteita alkoi lisäämään, niin olihan se tuskaa. Vuosia on pitänyt taistella ja useimpia juttuja pystyy nykyään syödä ilman mitään ongelmia. Eli kyllä, liika rajoittaminen ja välttely aiheuttaa varmasti ongelmia. Siksi en kannata mitään näitä nykyisiä hittijuttuja, kuten että lopetetaan heti maito ja gluteiini kokonaan, koska aika harva niistä lopulta hyötyy. Jos oikeasti hyötyy niin hienoa, mutta pitää muistaa, että kun ne myöhemmin palauttaa ruokavalioon, se voi olla vaikeaakin :/

   Sun kohdalla uskon siis, että ajan kanssa tulet saamaan helpostusta tähän kaikkeen. Tottakai on joitan asioita mitä ei vain voi syödä, jos oma vatsa sanoo ei ja olo siinä samassa, mutta ne pitää oppia tuntemaan. Mulle esim rasvaiset ruoat ei sovi nykyään aamusta, mutta illalla voin syödä jo vähän rasvaisempia juttuja ilman kipuja. Aiemmin kaikesta tuli kipu, eli on tässä jo päästy varmasti siihen normaalitilaan :)

   Tsemppiä Reetta, kyllä aivan varmasti sulle saadaan vielä toimiva kroppa ja saat syödä vapaammin! :)

   Tykkää

 2. Itsellä olon tekee turvonneeksi kaikki pastaruuat, jos syön liikaa maitotuotteita (rahkaa) ja rasvaiset ruuat. Pyrinkin siis syömään paljon kasviksia, kalaa, marjoja, riisiä, jonkun verran kanaa…

  Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s