Hyvä ruoka saa vatsan täyteen ja suun hymyyn

Rakastan ruokaa, mutta vielä enemmän rakastan sen tuhoamista, eli syömistä. Kukapa ei pitäisi syömisestä? Olen varmasti monen mielestä kummallinen, mutta nautin eniten terveellisistä ja täyttävistä ruoista, jotka saavat aikaan hyvän olon. En haaveile hampurilaisista tai rasvakeittimeen upotetuista lihapaloista. Toisille ne on suurta herkkua, mutta itselleni näin ei tosiaankaan ole. Tätä saan usein olla selittämässä ihmisille, jotka eivät ymmärrä miksi en vain söisi nyt sitä munkkipossua, kun niitä kerran on ilmaiseksi saatavilla. Tai kun ei ymmärretä, että miksi en vain osta saarioisen makaroonilaatikkoa kaupasta, niin säästyy aikaa kokkailulta ja saa hyvää ruokaa helposti. Viimeisen lauseen yhtälö ei vain toteudu omilla makuhermoillani enkä ikinä ole niin kiireinen etten ehtisi tehdä itse omaa ruokaani. Minuutissakin ehtii nimittäin jo paljon, kahdessa tuplasti. 

Ei ole selvästikään niin helppoa löytää tätä ajatusmaailmaa, joka itselleni on iskostettu mieleen ihan pienestä pitäen. En voisi syödä vanhaa ruokaa tai sellaista mikä ei tee hyvää omalle mielelle. Syöminenhän on paljon enemmän kuin vatsan täyttämistä, enkä näe sitä pelkästään vain ravintona. Sitä se toki suurimmalta osalta päivääni on, mutta samalla se on myös paljon muuta. Se tuottaa mielihyvää, sosiaalisia tilanteita ja tottakai myös auttaa jaksamaan treenissä. Korostaisin, että en toimi valinnoillani mitenkään tavoittelemalla esimerkiksi laihduttamista, vaan tahdon pitää hyvää huolta kropastani. Sitäpaitsi, kun syö kevyitä ruokia, niin niitä saa syödä triplasti enemmän kuin rasvaisia ja raskaita ruokia. Tällaiselle mussuttajalle ja nautiskelijalle se on siis luksusta, kun saa syödä isoja annoksia ja usein. Nautin joka suupalasta, enkä voisi kuvitella syöväni ruokaa jossa ei ole makua. Miksi söisinkään? Pakon edessä ehkä, mutta muussa tapauksessa jätän kyllä väliin. Tai elän sitten vaikka nälässä :D

Olo on paras silloin kun tietää, että ravinto jonka vatsaansa kippaa, on terveellistä ja keho saa siitä tarvitsemansa ravintoaineet. Enpä tahdo mitään turhuuksia säilöä sisuksiini, kun niiden hyötyä ei voi mitenkään edes valehdella. Väsymystä, kipuja ja kaupanpäälle huono mieli. Siis ei kiitos. Vitsihän kuuluu, että minun mummoni sukupolvi vielä maatuu kun heidät haudataan, mutta meidän ikäisemme roskaruoka nuoriso makaa haudassa vuosisatoja maatumatta. Että sen verran lisäaineita tulees syötyä nykypäivänä. Miettikääs sitä. Okei, ehkä vähän liioiteltu ajatus, mutta tottahan se on. Suunta on huono ja ylöspäin olisi päästävä. Itse teen sen ainakin omalta osaltani ja huomaan, että moni muukin on lähtenyt kulkemaan samaa tietä. Hyvä niin!  

Ajattelinpa tehdä listan herkullisista ja hyvistä ruoista, jotka ovat minulle kaikista tärkeimpiä tällä hetkellä. Tässä teille näytille ensimmäisenä mieleeni tulevat, joita käytän lähes päivittäin tai ainakin toivoisin käyttäväni. Esimerkiksi raejuusto kuuluu ihan ykkösiin lempiruoka-aineissani ja samalle listalle pääsee mm. pinaatti, pavut ja broccoli. En pidä mauttomasta ruoasta, vaan kaikessa mitä syön on yleensä omat aidot maut tallella, eikä teollisia aineita liiaksi höysteenä. Ne kun ovat yhtä turhan kanssa. Lisäaineita on nykyään vaikea välttää, mutta kunhan jättää valmisruoat ja muutenkin turhat ravinnottomat (vehnät ja sokerit ym. ) tuotteet pois, niin kyllä niiltäkin välttyy ihan huomaamattaan. Eikä edes tarvitse nähdä vaivaa.

Tässäpä näitä tulee…


Ruisleipä
Aloitetaan siitä, joka juuri viettää aikaansa vatsassani. Jälkiuunileipä on suosikkini ja varmasti suurin kuidun lähteeni. Puuron lisäksi. Ennen olin huono syömään minkäänlaisia hiilareita, mutta onneksi nykyään jo jonkinlainen fiksu ajattelumalli on löytänyt tiensä mieleeni ja ruokavalio on laajempi. Eihän kehitystä tapahtuisi enkä jaksaisi treenata niin kuin nyt treenaan, jos ei mukana olisi kuituja ja hyviä sellaisia. Ruisleipä onkin tähän ihan loistava keino ja maistuu aivan parhaalta. Sanotaankin, että ruisleipä on tuote jolla pärjäisi kaikista parhaiten, jos pitäisi valita yksi tuote jota söitä loppu elämänsa autiolla saarella. ;)

Pinaatti
Olen viime aikoina käyttänyt pinaattia yhä useammin ja huomannut, että se sopii vaikka minkä ruoan kanssa yhteen. Höyrytettynä, voissa paistettuna, keiton joukossa. Parasta se on punaisen lihan seurana, sillä maut sopivat loistavasti yhteen eikä muita lisukkeita välttämättä tarvitse. Sisältää paljon proteiinia ja rautaakin. Vaikka ei ihan niin paljon kun yleisesti uskotaan, mutta vähän kuitenkin. Vitamiinejakin on. Jos epäilet pinaatin makua, niin kokeile edes kerran paistamalla sitä voissa muutaman minuutin. Uskon että varmasti maistuu!


Niin ja pikku vinkkin pinaattikeiton rakastajille. Ostan itsekin välillä pinaattikeittoa valmiina pakkasesta (ainut ns. valmisruoka jota syön) ja heitän siihen mukaan tuorepinaattia. Tekee heti paljon lisämakua ja saa maistumaan enemmän kotitekoiselta. Kannattaa kokeilla. :)


Lounas töissä: pinaattia, broccolia, ruisleipää ja salaattia. 
Liha
Olen aivan sataprosenttisesti lihansyöjä, enkä tietoisesti jätä lihaa pois ruokavaliosta. Kanan olen pääsosin jättänyt pois (eettisistä syistä) ja possu on vähän niin ja näin. Eipä se oikein maistu. Punainen liha ei kuitenkaan ole terveellistä päivittäin syötäväksi, eikä varsinkaan rasvaisen sellaisen. Rahaakin siihen hupenee kummasti ;) Siispä usein saatan syödä lihaa vain viikonloppuisin tai ravintolassa käydessä. Parhaaltahan se maistuukin silloin, kun sitä saa harvemmin. Pätee tosin ihan kaikkeen ruokaan. 

Parasta lihaa mielestäni on hevosen sisäfile. Nyt moni kauhistuu, mutta niin se vain on, parasta sisäfilettä ja halvinta. Kaikki hyvälaatuinen naudanliha on usein todella hyvää. Paistan pihvini yleensä melko raaksi, sääntönä se, että mieluummin täysin punainen kun ylipaistettu. Turha paistaminen vain pilaa lihan.
Raejuusto
Kaikista tärkein jääkaappini sisällöstä ja pelastus pienempään sekä isompaan nälkään. 


Sisältää paljon proteiinia ja maultaan niin hyvä, etten voisi ikinä kyllästyä. Itse syön joko pelkästään (valion versiota, jossa paras maku tai kesoa jossa koostumus on ihana) tai lisukkeena keitoissa, salaateissa tai vaikkapa lihan kanssa. Salaateissa se on hirmu hyvää, kun sekoittaa myös rasian sisältämän nesteen joukkoon, joka antaa salaatille kosteutta ja makua, eikä muita kastikkeita tarvita. Todella hyvää raejuusto on, jos siihen sekoittaa avokadoa ja sotkee ne kunnolla keskenään. Tällöin raejuustosta tulee tahnamainen seos, jota voi laittaa salaattiin tai syödä lihan lisukkeena. Moni ystäväni on kokeillut tätä neuvoani ja jäänyt koukkuun ;)

Mutta ei siitä sen enempää. Eiköhän kaikki tiedä miten hyvää tämä kaveri on ja kuinka paljon minä siitä pidän. :)


Puuro
Aamuisin mieluiten syön puuroa ja kippaan siihen kasan raejuustoa päälle. Yhdessä niiden maku on ihanan terveellinen ja oikein tunnen kuinka saan vatsaani hyvää ravintoa päivää varten. Yritän pitää huolen kuidun saannista ja puuro on siihen tarpeeseen erinomainen.  

Erikoisin puuron lisukkeeni on juusto. Niin, luulenpa ettet ole koskaan kokeillut, mutta en olisi minäkään ilman keksiliästä isääni. Melko erikoinen yhdistelmä, mutta todella hyvää. Vai olenkohan vain kummallinen? Juusto kuuluu siis piilottaa puuron sisään ja kun odottaa hetken niin se sulaa joukkoon ja…. nam. Uskotko? ;) 
Aamupuuro on niin parasta!

Marjat
Suosikkina vadelmat ja pensasmustikat. Korostus sanalla pensas, sillä en pidä tavallisista mustikoista sellaisinaan, vaan ne menevät ainostaan piirakoissa tai muissa paistoksissa. Mustikat ovat kesäisin aivan loistavia lisukkeita turkkilaisen- tai naturaljogurtin kanssa tai sitten pelkästään karkin korvikkeina. Vadelmat myös. Asun aivan torin vieressä ja odotan jo kesää kun saa aamuisin hakea marjoja aamiaiseksi ja nautiskella niitä pihalla/rannalla. Sisältävätkin paljon vitamiineja ja mustikoissa varsinkin on paljon antioksidantteja, kalsiumia ja magnesiumia. 

Harmillista on, että talvisin marjojen syönti on melko vähäistä, sillä niitä on saatavilla lähinnä pakasteena. Ulkomaisia marjoja juu saa kyllä, mutta suosin mieluiten kotimaisia. Onneksi ollaan jo keväässä…Vaikka ei uskoisikaan..

Mansikatkin on hyviä, mutta itse huomaan, että vatsani tulee helposti kipeäksi. Varmaan olen ahminut niitä vaan liikaa tai jotain muuta yhtä fiksua. Hah. Vai onko muilla samaa ongelmaa? :)

Avokado
Sisältää hyviä rasvoja ja mm. e-vitamiinia. Käytän avokadoa salaateissa, leivän päällä tai raejuuston lisukkeena. Käytän rasvaa itsessään melko vähän, joten siksi on hyvä pitää lisänä avokadoa, josta saa hyviä omega 9 rasvoja. Tai ainakin näin luulen :D Korjatkaa jos olen väärässä.

Ja siis avokadohan nyt vaan on aivan super hyvää! Se joka muuta väittää, on outo. Ja väärässä. ;)Lounas: raejuusto, avokado, kurpitsansiement ja PALJON mausteita :)

Siinäpä monia lemppareita, joita varmasti moni teistäkin käyttää. Lisäksi syön paljon maitorahkaa, siemeniä ja pähkinöitä, sieniä, kasviksia ja kaikenlaista muuta jota voittekin bongailla täältä sivuilta aikalailla päivittäin. Tiedän, että syön usein melko rutiininomaisesti ja samat tuotteet toistuu päivittäin, mutta vaikea se on vaihtaa hyväksi havaittuja pois. Jos joku nyt kovasti tahtoo ruveta mun henkilökohtaiseksi kokikseni, niin siitä vaan keittiöön ja heti jos tahtoo tehdä palveluksen ja saada mun vatsaani vaihtelua. :D Suostun kyllä syömään vaikka ja mitä, enkä rajoita itseäni kokeilemaan uusia juttuja. Itse kun ruokansa tekee, niin eipä sitä paljoa jaksa miettiä erikoisuuksia, vaan kaappiin ilmestyy helposti ne samat tutut ruoka-aineet ja vieläpä samojen suosikkien kanssa. Tärkeintä itselle kuitenkin on se, että saan tarpeeksi ruokaa ja siitä tulee hyvä mieli. Tai oikeastaan siitä tulee paha mieli, kun usein on niin hyvää ruokaa ja sitten se yhtäkkiä vaan loppuu. Joku syö sen aina pois :D Hah.
Nyt tämä tyttö painuu keittiön puolelle, jossa jo odottaakin paketti pinaattikeittoa ja lisukkeena on pari kappaletta kananmunia. On jo hetken tuo vatsa kurninut kovaan ääneen, eikä loppua näy, joten aika tehdä asialle jotain. Mars keittiöön!

Ihanaa lauantain viettoa ihmiset ihanat . Olkaahan reippaita ja muistakaa syödä hyvin :) <3


2 vastausta artikkeliin “Hyvä ruoka saa vatsan täyteen ja suun hymyyn

  1. Löysin blogisi minuutteja sitten ja voi että, ihan huippu!!:) Mitä mausteita käytät tuossa raejuustoavokado-hässäkässä?:)Ihanaa kevään jatkoa!<3Rita

    Tykkää

    1. Oi, kiva kun eksyit tänne. Tervetuloa vaan lueskelemaan:)Laitan yleensä mausteeksi paprikamaustetta, pippuria, suolaa ja soijaakin joskus. Välillä heitän jotan muutakin, jos tekee mieli vaihtelua. Paprika on kaikkein paras :)Ihanaa kevättä Rita!:)

      Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s