Kehonkoostumusta

Terveisiä mahtavalta iltalenkiltä. Lenkiltä, jolle päädyin kun Combat oli peruttu ja koska millään en voinut antaa itseni jälleen kerran jäädä kotiin nukkumaan työpäivän jälkeen. Myönnän, että mieli kyllä teki. Päätin pukea heti kotiin päästessä lenkkikamat päälle ja suuntasin ulos. Eikä mikään huono päätös. Matkaa jäi taakse 8,5 kilometriä, suurin osa meni juosten (jes, asfalttia näkyy jo kunnolla!) ja loppumatkan kävelin sykkeitä tasaten. Kotona odotti sopivasti lämmin sauna, johon pääsin sulattelemaan jäätyneitä koipia ja punakkaa ihoa. Olipas taas nautinto pitkästä aikaa päästä kiipeämään saunan lauteille ja loikoilla siellä aikaa katsomatta. Kynttilätkin laitoin palamaan ja vietin oikein romanttisen illan hiljaisuudessa. Hih. Ja nyt mietin jäiköhän ne kynttilät palamaan…. Jaiks.

Tällä hetkellä makaan raatona sängyn pohjalla ja hymyilen tyytyväisenä, kun sain aikaan tänään hirmuisen paljon. Aamulla heräsin nimittäin jo aikasin hommailemaan kotijuttuja, töissä sain aikaan enemmän kuin odotin ja illallekin jaksoin vielä keksiä vauhtia. Hienoa. On siis lupa hymyillä ja laiskotella loppuilta. Mikä hyvä syy siis ottaa kone syliin ja kirjoittaa tänne muutama juttu.

Olen tainnut jo parikin kertaa luvata kertoa käynnistäni kehonkoostumusmittauksessa, jossa kävin noin kuukausi sitten kolmatta kertaa. Ensimmäistä kertaa menin sinne syystä, että tahdoin tietää minkälainen on koostumukseni kropassa ja kuinka se eroaa siitä mitä itse peilistä näen. Itselläni kun sattuu olemaan melko skeptiset silmät ja jostain syystä ne eivät näe lihaksia peilistä, vaan jotain muuta. Onneksi menin silloin mittaukseen, sillä siitähän näki paljonkin tilannetta, joka ei ollut mitä oma silmä kuvitteli. Vai mielikö sen teki, en tiedä. Kyseessä oli Stamina Trainersin Inbody mittaus, johon luotan ja jonka tiedän olevan tarkka. Olen itsekin joskus käynyt nimittäin Tanita mittauksessa ja tiedän, että siinä arvot voivat olla mitä tahansa nollasta sataan. Luotan siis henkilökohtaisesti enemmän InBodyyn. :)

Muistaakseni olin tyytyväinen mittaukseen joka silloin tehtiin. Rasvaa oli sopivissa määrin (vähän piti saada nousemaan) ja lihastakin löytyi myös vaikken siihen uskonutkaan. Minua kuitenkin neuvottiin tällöin, että kannattaa alkaa treenata enemmän myös ylävartaloa ja muutenkin vahvistaa lihaksistoa. Näkyi nimittäin selvästi vahva alavartaloni ( jep, sehän on aina ollutkin vahva, sen näki jo vaippaiässä kun tassuttelin menemään michelinukko reisieni kanssa :D ) ja ylävartalo taas vaatisi töitä. Tällöin en vielä käynyt Bodypumpin lisäksi minkäänlaisilla salitreeneillä, vaan harrastin lähinnä tanssia, juoksua ja muuta aerobista liikuntaa. Ei siis ihme, että rasvat olivat alhaiset ja lihakset juuri ja juuri nähtävissä. Oli alettava tehdä lisää töitä ja sitä olin valmis myös tekemään.

1,5 vuotta sitten olin vielä ihan rimpulakäsi :)

No, nyt olen käynyt yhteensä jo kolme kertaa mittauksissa ja edistystä tosiaan on tapahtunut koko ajan. Viimeisen kerran mittaukseen mennessä odotin pahempaa, kun mitä siellä odotti. Olenhan täälläkin jo kertonut, että olo on ollut raskas ja en ole oikein tottunut vartalooni. Olen jopa ajatellut lihoneeni kun vaatteet eivät enää mahdu päälle ja kaikki kiristää. Hermohan siinä menee kun nappi ei mene kiinni ja reisien kohdalta saumat repeää. Eihän sitä tietenkään voinut uskoa, että olisin saanut jotain aikaan salilla käynnin kanssa, vaan uskoin että olen saanut rasvaa pintaan. Minulle kun sanottiin, että ”ei se naisen kroppa mihinkään kasva jos vähän siellä salilla pyörit, älä pelkää että reidet kasvaa. Kroppa vain muokkaantuu” . Niin, tässä kohtaa tämä neuvoja vain unohti sen, että jos sellainen ihminen alkaa muokata lihaksistoaan jolla on jo valmiiksi alhaiset rasvat, niin mihinkäs se kroppa siitä itseään muokkaa jos ei ole mitä ottaa pois? Eikös se lihas silloin kasva ja ottaa itselleen lisätilaa? Ainakin näin näkyy käyneen tässä neidissä, kun lukuja katsoo ja vertaa niitä oloon. Onhan tulokset myös aivan erilaiset kun alussa. Tässä vähän teillekin vertauskuvaa nähtäväksi..

Lukuja mittauksestani toiselta kerralta ja perässä viimeisin mittaus:

• Kokonaispaino 53,7 – 56,8
• Kehon rasvaton massa (kg) 44,4 – 46,9
• Lihasmassa (kg) 24,2 – 26
• Rasvamassan määrä (kg) 9,3 – 9,9
• Rasvaprosentti 17,3 – 17,4
• Kehon nesteet 32,6 – 34,5
• Viskeraalirasva-arvio 14,1 – 31,2

• Vyötärö-/lantiosuhde (WHR) 0,77 – 0,80
• Perusaineenvaihdunta (kcal) 1329 – 1383
• Kehon painoindeksi (BMI) 19,7 – 20,9
• Fitnessindeksiluku 75 – 80 (!!)

Sellaisia lukuja tällä kertaa. Varmasti ei kaikille kerro mitään monikaan luvuista, mutta jos on joskus käynyt inBodyssä niin näyttää varmaan tutuilta jutuilta. Saa myös kysyä, jos kiinnostaa kuulla lisää aiheesta. Mulle tuotti yllätyksen tosiaan se, että lihasta on tullut paljon lisää jälleen kerran ja voin olla tyyyväinen tämän hetken lihasjaukaumaan myös kropassa. Ylävartalo alkaa olla hyvissä väleissä alavartalon kanssa ja senpä takia tuo fitness indeksikin on parantunut todella paljon. Kertoo siis siitä, että kropassa on massaa, eikä vain nopeutta ja keveyttä. 

Sisäelinrasvan lisääntyminen kropassa ei ollut ehkä se mieluisin juttu. Mulla on noissa kaavioissa aina näkynyt, että ne rasvat on todella alhaiset mutta tuossapa ne on pompsahtanut melkein tuplaksi. Kääk. Ties mistä sitten johtuu, mutta ainakin tiedän syöneeni paljon enemmän ja ruoka on tehnyt tehtävänsä. Proteiinia ja muutenkin maitotuotteita on mennyt suusta alas runsaasti, joten ehkä siinä syy. Rasvaisia tai epäterveellisiä rasvoja syön melko vähän, joten niissä ei ainakaan pitäisi olla vika. Toivotaan, ettei luku ainakaan kasva entisestään, ne sisäielinrasvat kun ei ole kovin haluttuja kavereita tähän kroppaan.


Melko paljon muuttunut luku :/


Mitäs muuta. Rasvat on okei, lihasta tosiaan on hyvin. Nesteitä oli kuulema nyt myös paremmin kuin ennen, joka tekee hyvää treeneille. Painoindeksi on noussut, mutta sepä on ihan selvää kun siinä mitataan vain pituutta ja painoa. Olenkos muuten kertonut koskaan kuinka pitkä olen? 165 cm löytyy  varresta, eli siihen nähden taitaa kaikki nämä luvut olla oikein hyviä. Vaikka lukuja on huono seurata, niin ainakin niistä on hyvä katsoa suuntaa mihin ollaan menossa. Näkee muutokset. Itselle ainakin on ollut todella kiinnostava nähdä kaikki mitä on tapahtunut kehossa ja tietää mitä käy kun muuttaa omia treenitapoja. Viime keväänä juoksin paljon ja nyt kun tilanne on ollut toinen, niin selvästi se kroppa ottaa opiksi. Tarkoitus siis onkin nyt jatkaa taas juoksun parissa ja katsoa kuinka paljon se tulee vaikuttamaan kehoon ja alkaako olo kevetä. Uskoisin, että enää en tule samalla tavalla treenaamaan massaa, vaan kuvioihin tulee räjähtävät treenit ja nopeus. Salitreenit painottuvat jatkossa siis nopeutta harjoittaviin liikkeisiin. Ketteryyttä pitäisi saada lisää ja keveämpi olo. Lenkille siis, hiphei.

Ristiriitaisia ajatuksia tosiaan tästä kaikesta. Tahtoisin niin kovin olla lihaksikas ja samalla nopea. Ne eivät kuitenkaan kulje käsikädessä ja siksi ymmärrän, että kaikkea ei voi saada. En myöskään tunne oloani parhaaksi juuri nyt kun olen jäykkä ja lihakset tekevät nopeasta liikkeestä vaikeampaa. Venyttelen paljon päivittäin ja huollan kehoani, mutta tilanne on silti tämä. Siksi uskonkin, että tämä lihaskasvatus projekti jäi ainutkertaiseksi kokeiluksi, enkä aio enää jatkaa sitä samaan tyyliin. Aerobiset tulevat siis kuvioihin kuten ennenkin ja saan juosta paljon ja toivottavasti pian myös lujaa. 



Lisää lukuja.

Ja mitäs hyötyä siitä on, että ei enää tavoitteellisesti yritä kasvattaa itseään? No. Ensinnäkin, säästyy rahaa kun ei tarvitse syödä niin paljon :D Toisena tulee rahansäästö siinä, ettei tarvitse uusia koko vaatekaappia uusilla vaatteilla. Tällä hetkellä on nimittäin enää yhdet housut jotka mahtuvat päälle kunnolla, joten kohta olisi edessä isompi ostosreissu jos en tee asialle jotain. Ehkä siis suuntaan jalat yhä useammin lenkkipoluille ja annan kevään tehdä tehtävänsä. Kesällä onkin taas tiedossa uusi mittaus, joten nähdään mitä muutosta on tapahtunut. Se saakin sitten jäädä viimeiseksi kerraksi, sillä en tahdo jatkuvasti seurata kroppaani ja sitä mitä sen sisällä tapahtuu. On stressaavaa jännityksellä odottaa tietoja ja yrittää saada kehoa muuttumaan. Nyt kuitenkin tiedän näiden testien avulla, että olen kykenevä sekä kasvattamaan lihasta, että hankkimaan nopeat ja liukkaat askeleet. Eiköhän se tieto riitä tällä kertaa. :)

Onko teillä lähiaikoina tiedossa mittauksia Inbodylla? Jos joku tahtoo hyvän paikan johon mennä, niin suosittelen lämpimästi Olympiaterminaalissa toimivaa firmaa, jossa itse käyn. Kalle siellä kertoo erittäin asiantunvasti kaikesta ja neuvoo kuinka kannattaa omaa kehoaan käyttää hyödyksi ja mikä on juuri sinun kropallesi oikeanlainen treeni. Loistavaa palvelua ja olen saanut hyvin ajat ja vieläpä hyvään hintaan. 

Nyt nukkumaan. Aamun kello viiden herätys painaa jo vähän silmää ja pian on pakko päästä sulkemaan silmät. Huomenna lähdetään käymään Ruotsissa ja aamulla pitäis pakata risteilyvermeet matkaan ja suunnata tekemään vielä viimenen työpäivä ennen pääsiäistä. Jei. Kuinka sekin tuli näin nopeasti? Ihanaa.

Haleja ja paljon suklaamunia pääsiäiseen! ;)

-Marissa



14 vastausta artikkeliin “Kehonkoostumusta

 1. Heeey! oon ihan unohtanut kommentoida aiemmin mutta jeee, oot takaisin =) Mietin tässä just että missähän meillä sais tampereella tehtyä just ton mittauksen kun omalla salilla tehtiin joku, mut se tekijäkin sanoi ettei se oo niin hyvä kuin inbodyn. Ja yks inbodyn mittaus löytyis 1,5 vuoden takaa niin olis kiva vertailla :)

  Tykkää

  1. Jes, kiva olla takasin. Inbodyssä on se hyvä, kun voi verrata edelliseen helposti. Siinä se hyöty mun mielestä eniten onkin, että näkee onko saanut edistystä aikaan. Ei niillä luvuilla niin väliä :)

   Tykkää

 2. Hei kuule, nyt on ihan pakko kommentoida :) Olen kans juoksuun hurahtanut ja salilla aktiivisesti treenaava, ja pohdiskellut samaa kuin sinä: miten kasvattaa lihasta ja nopeutta. Kysyin asiaa eräältä asiantuntijalta, ja tämä oli sitä mieltä, että vaikka yhdistelmä onkin haastava, se ei ole mahdoton. Käytännössä treenit silloin jaksotettaisiin parin kuukauden kausiin, jolloin toisena painotetaan lihaksen kasvatusta, toisena sitä kestävyyttä ja nopeutta. Molempia lajeja kuitenkin tehdään maltillisesti (ylläpitäen, mutta vähemmän) jaksojen aikana. Nuo parin kuukauden jaksot ovat kuitenkin sen verran lyhyitä, etteivät ne heikennä kuntoa siltä, jota sillä jaksolla treenataan vähemmän.Äh, olikohan tämä nyt ihan epäselvä sepostus? :D No mutta kuitenkin, yhdistelmä ei siis ole mahdoton, mikäli haluaa saada molemmat :)

  Tykkää

  1. Kiitos neuvoista, oon kyllä samaa mieltä ja samaa sanoi mulle personaltrainerkin. Aion siis jatkaa treenausta myös lihaspuolella ja tehdä voimaa edelleen. Uskon kuitenkin että painotan treenejä siihen nopeuteen ja siinä samassa juoksuun. Tiedän kokemuksesta että siinä olo kevenee ja kroppa samalla. Ongelma onkin mulla se fiilis, joka tulee kun treenaan liikaa jalkoja. En pidä raskaasta olosta vaan paras olisi olla kevyemmällä lihasvarustuksella. En osaa tätä oikein selittää, mutta fiilis on tärkein :D Kiitos neuvoista, uskoisin että aion jotenkin hyödyntää erilaisia jaksotuksia treenissä :)

   Tykkää

 3. Mä on käynyt kans Stamiminalla mittauksilla ja tuloksetkin näyttää hyvin samankaltaisilta. Just eilen mietin, että pitäs käydä taas jossain vaiheessa tsekkaan tilanne. Ps. Räjähtävyyttä voit treenata loikkaharjoituksilla tai pikaspurteilla lenkin yhteydessä. Tai kuntosalilla tee smith-kyykky tms räjähtävästi, sieltä sitä nopeautta pikkuhiljaa tulee :) Tsemppiä ja kivaa kevättä!

  Tykkää

  1. Jes, räjähtävää voimaa siis lisää vaan! Sitä yritänkin kovasti treenata, mutta en mikään kovin hyvä vielä ole. Harjoitus tekee mestarin :)

   Tykkää

 4. mulla on toi sama ongelma, niin kuin varmaan tiiätkin. siis juoksu vs. lihaskunto. oon pidätellytkin itteeni pois sieltä salilta, korkeintaan tehnyt ihan peruslihaskunnon siellä, mutten mitenkään aktiivisesti kasvatellut pattia. talven aikana oon käynyt sisällä juoksemassa ja aerobicissa jumpissa, että kunto ois kesää kohden ees jonkunlainen:)mutta lähiaikoina oon kiinnostunut salitreenistä. myös. haluaisin molemmat. juttelin mun poikaystävän kanssa joka on ammattitason (tosin entinen) juoksija ja se sano kanssa, että on mahollista saada molemmat. pitää jotenkin kuulema ”jaksottaa vuosi” ja tehä semmonen suunnitelma miten treenaa ja jos ne jakaa hyvin nii saa kaiken eikä mikään kärsi :Dniin kun tossa yllä siis sanottiin myös.jaa-a. en sitten tiiä miten käytännössä toimii, mutta iha yritän. pitää pyytää vaan se suunnitelma valmiina käteen kun en mä herranjumala osaa semmosta laatia:Dtosta kehonkoostumuksesta. mä oon aikoinani mitannut, mutta pää ei kyllä kestä sitä enää. tiiän, että vaikka millaset tulokset sieltä tulisi, en osaisi olla tyytyväinen ja alkasin jotain taas muokata ”parempaan” suuntaan. ei jaksa, ei enää. samoin kun vaa’an kanssa, en oo vuosiin painoani katsonut, koska en vaan jotenkin halua sitä tietää. toi mittaus ois vaaka potenssiin sata mulle joten ei kiitos :Dvaikka myönnän, että houkuttelisi tavallaan ;) mutta ihan hyvä jos säkin lopetat jossain vaiheessa siellä käymisen, ei oikeesti varmaan tee hyvää kenellekkään kokoajan seuraa että mitäs siellä nyt tapahtuu :Doot kyllä hyvässä kunnossa!

  Tykkää

  1. Uskoisin, että tiedän mitä ajattelet ja kuinka asian näet. Sulla on myös hento ruumiinrakenne ja veikkaampa että jos alkaisit tavoitteellisesti lisätä lihasta niin sulla tulis samat fiilikset kun mullakin. Tämä on tosin vaan veikkaus ;) En pidä siitä tunteesta kun jalat laahaa perässä ja painaa paljon. En tunne enää tarvitsevani enempää lihaksia, vaan tahtoisin enemmän nopeutta ja keveyttä oloon :)Ja hyvä tosiaan jos et sinäkään käy liikaa noita mittauksia katsomassa. Aion lopettaa niiden seurannan, koska oon jo nähnyt miten kroppa reagoi, eikä liika orjallisuus treenissä tee hyvää. Tahdon olla vapaa tekemään mikä parhaalta tuntuu, enkä vain sen takia että nyt täytyy saada kehossa jokin muutos aikaan. Sulla on Senja juuri hyvä kroppa sellaisena kuin on, näytät kuin juoksuun tehdyltä ;)

   Tykkää

 5. Ihan pakko kysyä, että ootko miettinyt, paljonko sun tavoitteissa painaa oikeasti juoksemisen keveys ja kuinka paljon syömishäiriö?? Kuten sanottua, nopeus ja lihakset on mahdollinen yhdistelmä.

  Tykkää

  1. Ymmärrän mitä ajattelet, itsekin oon miettinyt samaa. Paino tulee aina olemaan mulle ongelma ja siksi niitä lukuja ei voi katsoa. Tiedän kuitenkin, että tällä kertaa on kyse siitä painavasta olosta, joka on tullut kun lihasmassa on lisääntynyt ja olo on kömpelömpi. Lihasta ja nopeutta voi kyllä olla samaan aikaan, mutta minulle se ei suurissa määrin toimi. Tahdon että olo olisi keveämpi. Muutosta ei paljoa tarvitse tehdä, vaan uskon sen tapahtuvan itsestään kun taas alan enemmän harrastaa juoksua kevään tullen :)Mutta juu, pitäisi saada kevempi olo kroppaan, se tässä painaa :)

   Tykkää

 6. Hyvä, että olet tietoinen asiasta, etkä vain anna sairauden viedä. Olet kuitenkin normaalipainossa ja näytät todella hyvältä. Siis todellakin paremmalta kuin vanhoissa kuvissa, joissa olet luuta ja nahkaa. Ja kyllä se keveys sieltä tulee juoksemisen myötä ilman tavoitteellista keventämistä.Nauti niin juoksemisesta, elämisestä kuin ruoastakin äläkä anna syömishäiriön ottaa ohjia käsiin. Aurinkoista pääsiäistä!

  Tykkää

  1. Jes, juuri näin ajattelen. Kiitos muistutuksesta, se ei koskaan ole pahitteeksi ;) Nautin tosiaan juoksusta ja on ihana kun kevät tulee!Aurinkoista pääsiäistä sinnekin!

   Tykkää

 7. Minä en jaksa uskoa, että tuo viskeraalisen rasvan muutos voisi olla totta. Ei millään. Voisiko kyse olla siitä, että toisessa mittauksessa on ollut jotenkin erilainen asteikko? Tuossa toisessa kuvassahan luvun edessä on +-merkki, toisessa *-merkki (jos näen oikein). Joku tuossa nyt mättää. Minä kävin vatsa inbodyssa kanssa. Pitäisi etsiä vanhat tulokset että voisi verrata. Minulla rasvaprosentti on huomattavasti korkeampi, vaikka esim. pituus-paino -sude on aikalailla sama kuin sinulla (pituutta muutama sentti enemmän, painoa kans pari kiloa enemmän). Se on se kehon koostumus kai joka minulla mättää, tai lähinnä vatsan alueen rasva (ei tosin sitä viskeraalista ole paljoa). Minulla on kanssa sama ”ongelma” – juoksenko ja hiihdänkö vai satsaanko saliin (varsinkin kun aikaa on tällä hetkellä niin vähän, etten pysty tekemään esim. 45min. juoksulenkkiä aamulla ja salia illalla). Olen sitten ajatellut, että teen sitä mikä enemmän houkuttaa. Tällä hetkellä se on hiihto. Ja koska se nyt niin paljon houkuttaa, siitä tulee myös parempi olo kuin salista. Mukavaa pääsiäistä!t. Riitta Jns

  Tykkää

  1. Niin, samaa minäkin ihmettelin siinä rasvan muutoksessa, että miten se on mahdollista! Voihan vaikuttaa jokin muu ja tulos on vääristynyt. Nykyään kun syön vielä vähemmän punaista lihaa kuin ennen, joten en ymmärrä miten se rasva olisi voinut noin paljon kasvaa :)Hyvä periaate, että tekee juuri sen mikä itselle tekee parhaan mielen. Mulla on sama ajatus nyt keväälle ja aion ihan tosissaan olla ulkona juoksun parissa kaiken sen ajan kuin vain voin. Sitten se aika mitä jää, niin menee salille. Ei sitä aikaa tosiaan loputtomiin ole, joten pakko tehdä valintoja. Niin ja nuo rasvaprosentithan on tosi yksilöllisiä ja kaikille meille muodostuu eri paikkaan rasva. Mulla on joskus ollut hirmu paljon alhaisempikin tuo prosentti, joten nyt oon tyytyväinen että se on juuri sopiva ja voi vaikka nousta vielä eikä haittaa :) Juoksun kanssa se ei varmasti vaan paljoa nouse, mutta pitää pitää huoli ettei laskekaan :)Ihanaa pääsiäistä Riitta!! =)

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s