Omituinen höpöttelijä täällä vaan moi.

Nykyajan nuoriso – siinäpä sanapari, joka ei ainakaan minun korvaani kuulosta kovin positiiviselta parivaljakolta. Syynä varmaanki se, että yleensä näitä sanoja käytetään ikävässä merkityksessä silloin kun tahdotaan tuoda esiin nuorten ongelmia ja huonoja tapoja, jotka poikkeavat niistä niinsanoituista vanhoista hyvistä ajoista. Totta tämäkin ja varmasti on paljon asioita mennyt huonompaan suuntaan, kun verrataan entiseen, mutta tänään tahtoisin kuitenkin tuoda esille myös yhden aika ison ja positiivisen asian nykyajassa ja varsinkin nuorissa ihmisissä. Nuorisossa siis. Asia, joka näkyy suurena määränä ruoasta kiinnostuneita ihmisiä ja kasvavana haluna oppia terveellisyydestä ja hyvinvoinnista lisää. Väittäisin, että jos jokin asia on muuttumassa, niin ruokakulttuuri ja varsinkin juuri nuorten innostus sitä kohtaan. Jos ei Suomessa ennen ollut kunnollista ruokakulttuuria, niin nyt ainakin on. Luomua, superfoodeja, michelin tähtiä, blogi-kirjoituksia, hifistelijöitä ja tavallisen arkiruoan nimeen huutajia – kaikkea maan ja taivaan väliltä, jota yhdistää rakkaus ruokaan ja yksilön hyvinvointiin. Enpä muista omassa lapsuudessani tälläistä hehkutusta ja oppeja, joita nyt jo kuulevat ala-aste ikäiset lapset. Sanoisinkin siis, että nuorissa tosiaan on se kuuluisa tulevaisuus ja vieläpä sanojen todellisessa merkityksessä. 


Eikö se näin kuulu alkaa? Lapset keittiöön vaan ja vanhemmat odottelemaan pöytään ;)

Ajatus aiheesee tuli mieleeni, kun lueskelin City-lehden juttua koskien lasten Masterchef kilpailua, jossa haastatellaan ohjelman juontajia Tomi Björkia ja Meri-Tuuli Lindströmiä (tästä pääset lukemaan jutun itsekin)Tomi sattui mainitsemaan haastattelussa, että hän on huomannut oman 22-vuotiaan veljensä ikäluokassa suuren muutoksen, nimittäin kiinnostuksen ruokaan ja hyvinvointiin. Enää ei ole kummallista, että käydään hyvissä paikoissa syömässä ja laitetaan paljon rahaa tuoreisiin raaka-aineisiin. Enemmänkin ihmetellään jos syödään välinpitämättömästi, eikä välitetä omasta hyvinvoinnista. Olen täysin samaa mieltä tästä havainnosta ja itsekin koen olevani juuri sitä ikäluokkaa, joka alkaa olla yhä kiinnostuneempi hyvinvoinnista ja kaikesta mitä siihen voi omassa arjessa kuulua. Enää ei myöskään tarvitse olla se ainut joka miettii terveitä elämäntapoja vaan yhä useampi ystävä ja tuttu tekee samoin. Ja kuten lehdessäkin mainitaan, niin nykyään ymmärretään jo paremmin, että kyllä sitä terveellistäkin ruokaa voi sydä halvalla, eikä tarvita suuria tuloja ja miljuunia. Mielikuvitus riittää ja avoimet silmät.

Huomaahan tämän uudenlaisen innostuksen myös kasvavasta määrästä blogeja ja lehtikirjoituksia, joissa puhutaan kyseisistä aiheista suurella intohimolla. Niin, mitäs minä itsekin kirjoittelen ;) Vielä suurempi määrä löytyy ohjelmaformaatteja, joissa aiheena on ruoka ja terveellisyys, eikä varmasti keneltäkään ole jäänyt huomaamatta jos sattuu edes kerran päivässä tv:nsä avaamaan. Aina siellä on joku kokki vispaamassa kastiketta tai Gordon Ramsey huutamassa ruonlaiton ammattilaisille. Voisi muuten huutaa vähän vähemmän, vai mitä olette mieltä?  ;) Jotenka kanavien määrä on suuri, joista tietoa voi haalia ja sitä myös pakonkin edessä joutuu havainnoimaan. Halusi tai ei.

Tähän kaikkeen intoon ja informaation nopeaan leviämiseen näenkin  yhden ison syyn, joka on juuri nämä ohjelmat ja vielä suurempi syy on mikäs muukaan kun internet.  Tieto ja huoli ympäristöstä leviää netin kautta kovalla tahdilla, eikä enää tarvita kuin sekunti, että tieto on googlen hakemistossa, kun sen yhdet pienet sormet sinne näpyttelee mistä päin maailmaa tahansa. Näemme päivittäin kuvia maailmalla huonosti voivista ihmisistä ja saamme kuulla miten ilmasto muuttuu. Kaikkeen tähän vaikuttaa meidän valinnat ja ihmisten välinpitämätön asenne niin itseään kun ympäristöäkin kohtaan. Ei ennen ollut samanlaisia uutiskanavia, joissa tieto levisi näin nopeasti ympäri maan ja vielä uudestaankin tuoden lisäinformaatiota mukanaan. Ei siitä ole pitkä aika, kun ei vielä ollut googlea yhden näpäytyksen ulottuvilla. Eikä esimerkiksi mitään blogitekstejä ole ollut pitkään esillä, joista olisin voinut imeä tietoa urheilusta ja hyvistä vinkeistä keittiöön. Tämän päivän lapset syntyvät maailmaan, jossa he oppivat tutti suussa tutkimaan internetin maailmaa ja hakemaan tietoa omin neuvoin. Heille on itsestäänselvyys, että tieto pitää olla saatavilla heti ja kaikkein uusin fakta on käsillä odottamatta. Tässä kaikessa onkin mielestäni syy kasvavaan kiinnostukseen ruokaa ja omaa kehoa koskien, sillä kun ongelmakohdat ovat niin isosti näkyvillä, on helpompi myös pitää yllä kiinnostusta paremmasta elämästä ja paremmista tavoista elää. Nuoret tahtovat nykyään yhä enemmän laittaa rahaa hyvinvointiin ja juuri esimerkiksi luomu on iso juttu. Ympäristökin siis pysyy mukana kuvioissa ja nuori saa paremman mielen kun toimii eettisesti oikein ja laittaa oman panoksensa pataan. Kiitos ja kunnia siis internetille, mitä me enää tekisimme ilman sinua? Istuisimme vähemmän maleksimassa pepullamme ainakin.. ;D hih..

En sano, etteikö myös vanhempi sukupolvi ja jo aikuiset ihmiset tekisi myös muutosta elämäntavoissaan, mutta mielestäni nuorissa on nähtävissä se suurin muutos. He/me olemme kuitenkin se tämän hetken sukupolvi, joka voi saada suurenkin muutoksen aikaan ja tehdä vieläkin nuoremmille paremmat mahdollisuudet elää terveellisemmin. 

Antaisin esimerkiksi tähän kauppareissuni eiliseltä, joka vahvisti kantaani. Näin herkkuosastolla kolme tyttöä jotka valikoivat itselleen ilmeisesti viikonloppu nameja kotiin vietäväksi. Yksi tytöistä valitsi paketin, joka otettiin heti syyniin. Noin 10-12 vuotias tyttö alkoi lukea sisällysluetteloa, ja hetken tutkittuuan päätti, että ”tämä paketti ei oikein ole hyvä, valitaanko joku muu?” Hän selosti muille, että on kuullut isosiskoltaan kovasta rasvasta ja olisi ehkä parempi jos he valitsisivat sellaisia keksejä, joissa olisi vähemmän e-aineita ja juuri sitä kovaa rasvaa. En kuunnellut sen enempää, mutta näin kauempaa kun sieltä valittiin jokin pikkuleipäpaketti mukaan ja kaikki näyttivät olevan tyytyväisiä. Tottakai alkuun mietin myös sitä, että onpas kauheaa kun joutuu noin nuorena jo miettiä sitä mitä suustaan alas laittaa, mutta toisaaltahan hän kuitenkin tahtoi vain valita jonkin paremmat paketin, ei kieltäytyä herkuista kokonaan. Ajatelkaas jos noin nuorena jo osataan miettiä ruoan sisältöä ja sen vaikutteita elimistöön, niin eikö ole helppoa elää näin koko loppuelämä? Tai ainakin helpompaa. Ymmärränhän itsekin, että vanhemmalle sukupolvelle voi olla aika vaikeaa muuttaa omia syömistottumuksiaan, kun ruokavalio on ollut aikoinaan läskisoossia ja rasvaa. Kaikesta on ollut pula, joten nykyään ei saa kieltäytyä mistään, siinä se ajatus. Meidän on nykyään helpompi tehdä valintamme, koska hyviä valintoja on niin paljon ja valikoima on uskomattoman laaja. Ei ole pelkkiä saarioisen roiskeläppiä tai hesen hamppareita, vaan hyllyjen välissä on sisältöä vaikka millä mitalla. Ja miksi? Koska me vaadimme sitä ja ostamme paljon. Emme enää tyydy vähään, vaan katsomme mitä ostamme ja myös maksamme laadusta. 


Herkuttelua


Se siitä selostamisesta. Vähän erilainen teksti kun yleensä, mutta piti jakaa tänne, kun olen miettinyt tätä aihetta jo aikasemminkin. Tuli vaan nniin hyvä mieli, kun katseli niitä tyttöjä siellä kaupassa. Tottakai toivon, ettei nuo ajatukset mene liian pitkälle ja pysytään ihan vaan niissä terveellisissä rajoissa. Pääpointtina kuitenkin kaikkeen, että joskus suututtaa, kun nuorista annetaan vaan huono kuva ja heidän mainettaan ruoditaan pitkin kanavia ja lehtien sivuja, vaikka paljon hyvääkin on olemassa! Maailman muuttuu koko ajan ja näköjään nuorten mukana myös hyvään suuntaan. Hyvä me nuoret ;) 

Mitäs te olette mieltä? Eikö olekin ihanaa, kun nykyään voi lukea mielinmäärin tekstejä netistä ja jakaa toisille tietoa, joka leviää uskomattoman nopeasti? Tänään tieto on minulla, huomenna toisella puolen maailmaa ja oikeastaan jo heti kun sen olen julkaissut. Ehkäpä kymmenen vuoden päästä terveellinen ruoka on itsestäänselvyys niille joille se on mahdollista, eikä vain kuulopuhetta kavereilta…

Mahtavaa lauantaita kaikille! Tää lähtis nyt kampaajalle, kun viime kerrasta onkin jo se 10 kuukautta aikaa… hups! Pidän katsokaas tosi hyvää huolta tästä ulkonäöstäni.. ;)

puspus <3


8 vastausta artikkeliin “Omituinen höpöttelijä täällä vaan moi.

 1. Heh vähän loistava tuo lapsi jolle eka paketti ei ollut tarpeeks hyvä! :D Mieti millasia terveysasiantuntijoita nää ihmiset on aikuisina! Kyllä varmasti lasten tietämys terveellisestä ruokavaliosta on muuttunut esim sitten meikäläisen lapsuuden, kiinnostuksesta puhumattakaan..! :D

  Tykkää

  1. Niiinpä! Siis maailmahan on yks terveyspaketti muutaman vuosikymmenen päästä :D En tosiaan oo ite ollu samanlaine lapsena, eikä ykskään tuttu. Eli kyllä tää maailm aonneks muuttuu koko ajan parempaan :)

   Tykkää

 2. Täyttä asiaa :) Valitettavasti varmaan löytyy myös se toinen puoli, joka hakee aina sen einesaterian ja pelaa tietokoneella.. Mutta kun asioista puhutaan niin saadaan niitä ihmisten tietoon, ja nykyään tosiaan tietoisuus on selvästi lisääntynyt näissä jutuissa :)

  Tykkää

  1. Niin, onhan aina se toinenkin puoli, joka ei mieti näitä asioita eikä edes tahdo. Mutta pitäähän nyt mäkkäriäkin kannattaa ja niitä saarioisen äitejä, jotka tekee sitä ruokaa siellä tehtaalla ;) Mutta kyllä on ajatukset muuttunu ainakin parempaan suuntaan ja koko jan enemmän ja enemmän :)

   Tykkää

 3. Hyvä teksti, ja oon ollut itekin huomaavinani samanlaista muutosta/kehitystä. Toisaalta taas välillä kuitenkin tuntuu siltä, että tässäkin asiassa on kaksi ääripäätä: juuri nämä ”ruuasta kiinnostuneet” ja sitten ”Mäkkäri on toinen kotini” -tapaukset. En halua mitenkään yleistää, mutta tätä ainakin omassa tuttavapiirissäni on melko usein havaittavissa. Mutta kuten siekin kirjoitit, niin onneksi se suurempi osa, tai ainakin enenevä osa nuoristakin on alkanut kiinnittää huomiota syömisiinsä :)

  Tykkää

  1. Jep, juuri samaa mieltä tästä, kuten Laurallekkin juuri kommentoin. Meitä onkin moneksi, mutta se moni on nykyään enemmän kiinnostunut myös tervellisimmistä valinnoista kun ennen. Onneksi :)

   Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s