Aamun (rasvanpoltto) lenkkien puolestapuhujana.

Varmasti moni tietää, joka on joskus sattunut hölötyksiäni lukemaan, että olen aamuvirkku ja vauhti on päällä heti kun herään. Unikaan kun ei ole mikään lempikaverini, niin aikaiset aamut ovat minulle tuttuja. Sanonkin usein, että taisin mennä aivan väärään jonoon, kun unenlahjoja jaettiin.. Siinähän ei kuitenkaan ole mitään huonoa, koska vastalahjaksi olenkin saanut aamut ja voi miten pitkät sellaiset! Tänäänkin heräsin tuossa kuuden aikaan ja pisti kyllä niin hymyilemään, kun ei tarvinnut nousta ylös. Mutta…minähän nousin kuitenkin :D Ei siis se, että saa jäädä nukkumaan, vaan ettei ole kiire aamulla mihinkään ja saa ihan rauhassa puuhastella ja tehdä kotona omia juttujaan. Muut kun heräilevät siinä yhdeksän, ehkä vasta yhdentoista aikaan vapaapäivinään, niin mie oon täällä ehtinyt tehdä vaikka mitä siihen mennessä. Tänäänkin tässä on jo luettu aamun lehti, siivottu keittiön kaapit, laitettu pyykkiä ja suunniteltu päivän treenejä. Onhan kello siis kuitenkin jo kahdeksan ;) Arkiaamuna olisin tietenkin juossut myös jo lenkin tässä vaiheessa ja kipittäisin jo töihin, mutta näin viikonloppuna käytän aikani muuhun. Treenit jätetään myöhemmäksi ja annetaan niille enemmän aikaa ja vasta sitten rehkimään, kun on syöty kunnon aamiainen.

Okei, anteeksi hehkutus, ymmärrän ettei kaikille ole helppoa herätä aikaisin ja se on ihan ihmisestä kiinni, että miten ne silmät aukeaa aamulla. Kuten Minessa puhui omassa blogissaan juuri siitä, että on vain niin mahdottoman vaikea päästä ylös aamuisin lenkille. Vaikka hänkin kyllä huomasi sen tuoman hyvän olon, niin eihän siitä pääse yli eikä ympäri, että toisille se aamu herätys vain on aivan mahdoton. Ymmärrän siis, ettei se vaan kaikille ole mahdollista herätä kuudelta joka aamu ja olla virkeä ennen kuin aurinkokaan ehtii olla. Pitääkin kuunnella omaa kehoaan ja olla hereillä silloin kun siltä tuntuu. 

Tällä viikolla on tullut juostua pariinkin kertaan aamuisin se niinsanottu rasvanpolttolenkki. Kello on soinut kello kuusi ja siinä vaiheessa yleensä olenkin ollut jo puoliksi hereillä. Odottaen että kello soi :D  Rutiininomaisesti puen lenkkikamat päälle ja suuntaan ulos pimeyteen, johon ei kyllä houkuttelisi lähteä kroppa kylmänä unisuudesta. Niin ja ei siellä mikään aurinko siihen aikaan paista, vaan säkkipimeässä tulee juostua ne ensimmäiset kilometrit ennen kuin aurinko alkaa puoli seiskan jälkeen heräillä ja näkee jo eteensäkin, että mihin sitä oikein juoksee. Aluksi nämä syksyn lenkit tuntuivat vaikeilta, kun ei ole ulkona mitään mikä kutsuisi lähtemään. Sitten tajusin miettiä sitä oloa sen lenkin jälkeen ja sen voimin pakottauduin ulos. Lämmintä päälle vaan ja kohta jopa ihan myssy päähän ettei järki jäädy heti aamusta. Ainahan se on vaikein saada itsensä liikkeelle, mutta kun siihen vain pystyy, niin loppu on helppoa. Juoksee tietyn matkan eteenpäin ja pakkohan sieltä sitten on päästä kotiinkin takaisin.. ;)


Helppoa..?


Tänään tarkoitukseni onkin siis kirjoittaa näiden aamulenkkien ja muun aerobisen treenaamisen puolesta. Kun on kiireisiä päiviä ja aikaa muutenkin vähän työn ohessa, niin aamuisin urheilemalla säästää hirmuisesti aikaa, kun iltapäiväksi jää sitten paljon tunteja aivan muuhun. Muuhun? Eikun lisää urheilua töiden jälkeen tietysti ;) Samalla tottakai on se hyöty, että lenkkeily kuluttaa hyvin energiaa, ja varsinkin juuri rasvoja, joita meillä naisilla kummasti kertyy hassuihin paikkoihin silloin tällöin. Ainakin itselläni, en tietenkään lähde yleistämään.. ;) Tähän asiaan kuitenkin on monia mielipiteitä, eikä kaikkien mielestä ole sen tehokkaampaa juosta aamulla tyhjin vatsoin, kuin että tekisi sen aamiaisen jälkeen. Tässä pieni selostus aerobisen treenin puolesta, johon itse allekirjoitan oman nimeni heti kun pyydetään.


-Lenkki polttaa kaloreita about samanverran, juostaan se sitten aamulla tai illalla. Ero on siinä mistä energia revitään lenkkeilyyn. Ajatellaan että elimistöön mahtuu varastoon x määrä hiilareita ja rasvaa. Elimistö käyttää ensisijaisesti hiilareita energialähteenä ja kun hiilarivarastot on tyhjät alkaa rasva palamaan. 

-Illalla jos juokset niin olet päivän aikana kerennyt täyttämään hiilarivarastot ja kulutat ne ensisijaisesti ennen kuin rasva alkaa palamaan.


-Aamulenkillä hiilarivarastot ovat tyhjät tai ainakin vähäiset ja näin energia otetaan rasvoista melkein välittömästi, joten voidaan sanoa että rasva palaa tehokkaammin kuin illalla juostessa vaikka käytetty energiamäärä on sama.

Siinä painavia sanoja, joiden jälkeen moni usein pohtii, että voikohan siihen nyt väittää vastaan. On kuitenkin niitä, jotka sanoo, ettei tämä pidä ollenkaan paikkansa ja että kyllähän sieltä sitä lihastakin aivan samalla tavalla palaa kuin sitä rasvaakin. Minä kuulun siihen ryhmään, joka uskon, että jos juoksee aamun ensimmäisinä tunteina tyhjän vatsan lenkin, niin kroppa kuluttaa juuri niitä rasvavarastojaan. Lisäksi uskon, että kun aloittaa heti aamusta kuluttamaan energiaa, niin suurempi kulutus jää päälle koko päiväksi. Tämän olen itse todistanut nyt useampana päivänä, kun olen käynyt juoksemassa aamulla ennen töitä. Tuloksena tähän on aivan mahdoton nälkä koko päivän! Eilenkin tuntui, että vatsa tyhjeni sitä mukaa mitä söin. Aamiaista, välipaloja, ruokaa, lisää ruokaa – mikään ei riitä. Siltikin seuraavana aamuna vaaka näyttää melkeinpä alaspäin, eikä ainakaan ylösvaikka niin voisi luulla siitä syömisen määrästä. Uskonkin siis ihan vankasti, että nämä aamulenkit ovat hyödyllisiä sellaiselle ihmiselle, joka tahtoo vaikka pudottaa hieman painostaan tai saada sitä rasvaprosenttia hiukkasen alaspäin. Niin tai saada ne hieman kiristävät farkut kesän jäljiltä jalkaan, kuten juuri minä yritän tällä hetkellä tehdä.. ;)

Tähän täytyy kuitenkkin lisätä vielä sellainen mielipide, että ehkä ei kannata aivan liian pitkiä lenkkejä juosta silloin aamuisin. Jos juoksee yli tunnin kauhealla vauhdilla ja aivan väkisin, niin uskon, että silloin mennään jo sille puolen treeniä, että alkaa ne lihaksetkin kulumaan sieltä kropasta. En tiedä miten se oikeasti menisi, mutta tässä mennään taas ihan omien uskomusten varassa. Sama uskominen auttaa varmasti myös ylipäänsä näiden aamulenkkien tehoon, sillä kaikkihan tuntuu paremmalta mihin itse uskoo, eikö? Jos et usko, että lenkkeily tyhjällä vatsalla tekee tehtävänsä, niin ei se välttämättä sitä silloin teekään.Ethän myöskään tee sitä silloin voimalla, eikä enrgiakaan kulu samalla tahdilla.  Omasta tuntemuksesta kaikki on kiinni. Minulla ainakin on vahva kokemus tämän homman toimivuudesta ja näköjään se kokonaiskulutuskin kasvaa päivän ajaks,i kun heti aamulla aloittaa aerobisella treenillä. Eikä sen tarvitse olla lenkki, voihan se olla vaikka zumba tunti tai reipas kävely. Anything. Kävely voi toimia jopa paremmin, sillä silloin keho ainakin varmasti menee sillä rasvapolttosykkeellä, eikä liian korkeilla sykkeillä niin helposti. 


Lähtömaisemia.. vähän sentään näkee eteensä.
Paluumatkalla jo sininen taivas seurana..


Miksi itse juoksen rasvanpolttolenkkejä? Selitin tuossa aikaisemmin, että se säästää aikaa ja aamut ovat parasta aikaa tehdä pieni treeni, jolla päivä lähtee hyvin käyntiin. Lisäksi minulle on jostain kesäherkuista tainnut ilmestyä pientä pyöreyttä lantion seudulle (pientä, eli siis sellaista, joka itseään vähän häiritsee, muttei tosiaan ole mikään paha ongelma) ja yritänkin pidemmällä aikavälillä saada sen pois. Eli siis mikäs parempi keino, kun lisätä muutama aamun lenkki kuvioihin ja johan tuntuu housut taas hyvältä päällä. Nyt se nappi vähän kiristää, ounou.. Lyhyitä aamulenkkejä ja pientä tarkkailua, että mitäs sitä suuhun laittaa, niin eiköhän ne kaikki housut taas tunnu ihan hyvältä päällä. Ainakin toivoisin näin..

Mitä mieltä itse olet? Riittääkö nämä perustelut, vai onko sinulla ehkä omaa tutkimustuloksista luettua tietoa tai vankkaa tietämystä muuta kautta? Tähän aiheeseen löytyy kyllä niin monta mielipidettä, kuin on treenaajiakin. Olen itsekin sellaisille ihmisille sanonut, jotka eivät saa aamuisin itseään hereille, että ei niitä lenkkejä silloin kannata väkisin juosta. Aivan samalla tavalla se juokseminen kuluttaa muunakin päivän aikana energiaa, joten miksi kiusaisi itseään, jos ei siitä nauti ja nukkuminen tuntuu tuhat kertaa paremmalta! Voihan sen sentin vyötäröltä kadottaa ruokavaliota muuttamalla, joka varmasti on vielä tehokkaampi tapa. Iltapäivällä juoksemalla saa muutenkin paremmat tehot esiin, kun on enemmän voimaa ja ravintoa kehossa. Aamuisin en sellaisia revittelyitä edes haaveile juoksevani, vaan lähinnä hölkötellen ne aamut menee. Kuten pitääkin mennä.

Nyt on höpinät höpisty. Siinä omat sanani aiheeseen, joka on syksyihin aika paljon esillä joka paikassa ja lehdissäkin juttua on riittänyt. Olisi kiva kuulla teidän mielipiteitä asiaan, mutta tosiaan täytyy sanoa, että omaa uskomustani ette tässä aiheessa pääse muuttamaan millään :D En ainakaan usko niin. Yrittää saa ja pitääkin.. 

Nyt salille tekemään ylävartalon treeniä, jospa siellä olisi hiljaista ja saisin rauhassa hipsiä sinne äijien puolelle pikkuisten hiirulaispainojeni kanssa.. ;) Sen jälkeen keskustaan ystävän kanssa brunssittelemaan ja syömään vatsa täyteen sunnuntain kunniaksi.

Ihanaa sunnuntaita sinnekkin!

puspus <3


12 vastausta artikkeliin “Aamun (rasvanpoltto) lenkkien puolestapuhujana.

 1. Siis ihan loistava teksti, kiitos tästä! Itse oon vähän ajatellut, että sama se painonpudotuksen kannalta koska juoksee, mutta noiden perustelujen jälkeen kyllä mieli muuttui. En ole mikään hirmuinen aamuvirkku, muttei herääminen mitenkään mahdotontakaan ole. Saisikohan sitä muutamaan aamuun viikossa raivattua aikaa pikku lenksulle.. ^^Mahtavaa sunnuntaita!

  Tykkää

  1. Kiva että kiinnosti aihe eli oleppa hyvä :) ja helpoint on alottaa ihan sillä, että ottaa sen yhden aamulenkin tavoitteeks ja siitä huomaamattaan juokseekin pian jo useemman, kun tulee niin hyvä olo ;) Ihanaa sunnuntaita siullekkin!!

   Tykkää

 2. Oon kyllä tullu samaan tulokseen! Aamulenkeistä tulee aina hyvä mieli ja ainaki uskon polttavani sitä rasvaa ;D Nyt ne on vaan vähän syksyn ja sateen tullen jääny.. pitäis taas alottaa!

  Tykkää

 3. Täällä kannattaa käydä vilkaisemassa tutkimustietoa. Eli nykyisten tutkimusten perusteella aamuaerobinen, etenkään tyhjällä mahalla ei näyttäisi olevan rasvanpolton ja lihasmassan säilymisen kannalta se optimaalisin. Mun mielipide on, että aamulla kannattaa urheilla, jos se omiin rytmeihin sopii (ja silloinkin syödä ennen), mutta koska tosiaan hyödyt ovat kyseenalaiset, parempi että ihmiset treenaavat silloin, kuin itselle on parasta. Ja pääasia, että edes joskus :D

  Tykkää

  1. Noniiiiiin, nythän me saatiin oikein kunnon tietoa! Kuulostaa hyvältä….. mutta en silti usko :D hihi, jotenkin oma uskomus on niin vahva, että menee tämän tiedon yli. Tai ainakin tahdon uskoa näihin omiin oppeihini, kun ne tuntuu tepsineen niin hyvin aina.. ;) Mutta tosiasia on se, että silloin pitää treenata kun itsestä parhaalta tuntuu =) Silloinhan ne parhaat tehotkin saa irti, kun voimaa ja intoa riittää!

   Tykkää

 4. Miekin olin tulossa linkittämään tuota juttua, mutta Tiiti ehti ensin! Komppaan muutenkin Tiitin kommenttia: pääasia, että liikkuu – tekipä sen sitten aamulla tai illalla tai milloin ikinä itselle parhaiten sopii :)

  Tykkää

 5. Lenkille minä en kyllä itseäni aamulla saa, varsinkaan tyhjällä mahalla, mutta salitreenit ei ole mikään ongelma. Silloin syön heti heräämisen jälkeen aamupalan ja sitten rauhassa pakkailen kamat kassiin ja lähden polkemaan salille. Aamulenkille lähtö tuntuisi jotenkin ihan erilaiselle. Kesällä vapaapäivinä yritin sitä pariin kertaan, mutta mulla oli aamulla aina niin kova nälkä että se jäi sitten :DTuo on kyllä totta, että kaikille se herääminenei sovi. Toki se on jollain tapaa tottumiskysymys, mutta jos se aamu oikein paljon tökkii niin ihan turha on itseään rääkätä heräämällä liian aikaisin. En usko, että siitä silloin saa niin paljon edes irti! :)

  Tykkää

  1. Niin, ei saa itseään väkisin kiusata sellasella joka ei omalle keholla ja mielelle sovi. Tiedän monia ihmisiä, jotka ei vaan voi harrastaa aamuaerobisia, kun tulee pääkipu tai nälkä on liian kova. Siispä paras tehdä se treeni silloin kun itselleen parhaalta tuntuu =)

   Tykkää

 6. Tosi hyvä postaus! Ja ihanaa kun on muitakin aamuvirkkuja, aamut on ihania!!!Itse olen kans tehnyt näitä tyhjän vatsan aamulenkkejä. Yleensä kävellen tai meen pyörällä (nyt kun en pysty vielä juoksemaan jalkojen takia). Yritän pitää sykkeen 130-140, jossa on paras rasvanpolttovaihde päällä! :D Ja ainakin psyykkaan itteeni lenkin jälkeen, et rasva siellä tirisee reisissä:D Huomenna jos taas pääsis hoitamaan hommat, ellen oo tulossa kipeeks!!! :o

  Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s