Kestävyys vs. Lihasmassa

Sumuinen ja sateinen perjantai syyskuun alkuun, ainakin täällä Espoon rannikolla. Eikä oikeastaan haittaa ollenkaan, ainakin iskee kunnolla tajuntaan, että täällä se syksy nyt on ja pysyy. Minulla on ollut paljon aikaa tällä viikolla lueskella blogeja ja olenkin panostanut siihen, että löytäisin uusia sivuja ja ihmisiä niiden takaa. Minullahan on listallani noin 20 blogia, joita päivittäin seuraan ja kurkkaan, että mitäs tälle tytölle tällä hetkellä kuuluu. Lisääkin tuohon listaan mahtuisi, sillä illat menevät paljon mukavammin teidän juttujanne lukien, kun vaikka katsoessa aivottomia tv-ohjelmia. Lukiessani tahdon löytää ihmisiä, jotka ovat urheilullisia, ruokavaliostaan kiinnostuneita ja  lisäksi taitavia kirjoittajia. 

Tekstin pitää olla helppolukuista ja sellaista, että pääsen henkilön tarinaan helposti mukaan. Erilaisuus antaa tietenkin pisteitä, sillä on hirmu kiva huomata, että asiat voi tehdä niin toisin kuin itse tekisi. Haenkin usein inspiraatiota teidän kirjoittelunne takaa ja sanoista, joita valikoitte. On mahtavaaa huomata, että joku on onnistunut saavuttamaan esimerkiksi vuodessa jonkin tietyn tavoitteen vaikka lihasmassan kasvatuksessa tai saanut nostettua viisi kiloa lisää penkistä. Siinä sitten ihmettelen illasta toiseen, että ”vau, kylläpä tosiaan on jaksanut pitää yllä itsekuria ja jaksanut nostella niitä painoja.” Itselläni kun laji on toinen, eli kestävyysliikunta. Juoksu, combat, crosstraining  ja muut hyppyhyppyloikkapomppuhikihiki -tunnit, joista nautin enemmän kun paljon. Mitä enemmän sydän pomppii rinnasta ulos, sitä parempi mieli. Sitten kun pitää mennä salille ja nostaa rautaa, niin… jalat laiskistuvat ja mielikin taitaa menee maahan. Mistä siis saisin innon siihen painojen nosteluun? No, tietenkin teidän blogeistanne ja juuri niistä kuvista,jotka todistavat, että tuloksia tosiaan syntyy. Ei siis ole typerää kuvata sitä hauista tai näyttää miten suuri reisilihas on saatu treenillä aikaan. Juuri ne kuvat minulle kertovat, että jotain on tehty. Sanat sitten kertovat ne oikeat tavat ja tuovat pohjaa treenille, jota juuri sinä oleet harrastanut saadaksesi tuloksia aikaan. Tottakai olennaisesti tähän liittyy kaikenlaiset ruokapäiväkirjat, joite blogeissanne kuvaatte ja kerrotte, sillä keittiössähän se suurin osa kropan rakenteesta tehdään. Eikö?

Kunnon osa-alueitahan on neljä, tai ainakin jos olen oikein asian ajatellut pienessä päässäni. Aerobinen kunto, lihaskestävyys, lihasvoima ja liikkuvuus. Itselläni nämä tarkoittavat sitä, että esimerkiksi aerobinen kunto minulla harjoittuu pääosin juoksussa ja kävelyssä. Tottakai käyn myös jumppatunneilla, kuten erilaisissa aerobikeissa ja syksyllä toivottavasti myös uimassa (on pitkään pitänyt aloittaa uinti ). Lihaskestävyys taitaa kulkea käsikädessä aerobisen kuntoni kanssa, sillä sitä siällytän joka viikkoon myös useamman tunnin. Bodypump, Bodycombat, Core ja pitkät toistot kuntosalin puolella painoilla. Helppoa ja mukavaa minulle, siispä erittäin hyvin hallinnassa ja voisinkin jopa sanoa olevani melko hyvässä kunnossa tällä puolen kuntoani. Kehon liikkuvuus on minulle myöskin vahva puoli, sillä pitkä tanssitausta on tehnyt minulle keskivartalon hallinnan helpoksi. Pilatesta, tanssilajeja ja muita kordinaatiota kehittäviä tunteja. Pyrin näilläkin tunneilla käymään pari tuntia viikossa. Liikkuvuustunnit ovat mielestäni huipputärkeitä, jotta keho pysyy huolettuna ja jaksaa kaikkia muita kunnon osapuolia pitää yllä. Keskivartalostahan se kaikki lähtee.

Mutta sitten tulee se neljäs ja heikoin osapuoli, eli lihasvoima. Pitäisi tehdä lyhyitä sarjoja salin puolella ja pistää siihen tankoon isot painot. Ei vain aina jaksa, pysty eikä millään huvita. Siltikin kauheasti himottaisi alkaa kasvattaa lihasmassaa hieman ja jopa huomata, että hei, minullahan on nyt hauis. Aikaisemmin en ole sitä niin ajatellut ja olen hyväksynyt sen tosiasian, että olen tälläine ruipelo, jolla kyllä on ne lihakset ja kestävyysvoimaa, mutta ei se mihinkän ulospäin näy. Olisikin iso haaste saada nostettua lihasmassaa ja näinollen muuttaa omaa tapaa treenata. Itselle kun se hikoilu ja sykkeen nosto on aina ollut merkki siitä että jotain tapahtuu, ei se että lihaksissa polttelee painot.


Saako siellä salilla tälläisen hien aikaan? I doupt.Kysymykseni kuuluukin, voiko yhdistää kestävyysurheilun ja lihasmassan kasvatuksen? Oma mielipiteeni on, että ei voi. Tai ainakaan ei ole mahdollista saada suuria lihaksia, silloin kun harrastaa lähes päivittäin aerobista liikuntaa. Jos nimittäin käyn salilla tunnin ja teen lihasmassaa, niin sehän katoaa kaikki kun teen perään tunnin lenkin. Ainakin näin on minun ymmärtämykseni ja kun vaikka katsoo pitkänmatkan juoksijoita, niin eihän heillä sitä massaa ole missään kohdin kehoa. Roikkuvaa nahkaa kylläkin ja näkyvät olemattomat lihakset. Ei ole siis ihme jos lihaksia ei itsellänikään ole.

Teidän blogeistanne innostuneena ja onnistumisista, joita näen, olen löytänyt itsestänikin innon kasvattaa lihaspuoltani. Vielä en tiedä, että onko mahdollista jättää aerobisia harjoituksia tarpeeksi pois ja ruveta nostelemaan enemmän tankoa, mutta tarkoitukseni olisi tehdä näin. Jokin saliötökkä on nimittäin purrut minua ja se sanoo, että nyt olisi aika ruveta vähän muuttamaan omia tottumuksiaan ja mennä mukavuusalueen yli. Isompi hauis, reisilihakset ja vatsalihakset kunnolla näkyviin. Siinä haaveita, joita tänä syksynä tahtoisin alkaa toteuttamaan. Tällä en nyt tarkoita mitään Jutta Gustafsberg -lihaksistoa, vaan lähinnä pientä erottuvuutta, joka saisi oman silmän tyytyväiseksi. Mihinkään kisoihin en siis tähtää, enkä tosiaan tahdo kenenkään luulevan niin. Sellainen tavoite ei ole minulle sopiva, ei ajatustasolla eikä todellisuudessa. Sitäpaitsi tuskin oma tahdonvoima edes riittäisi sellaiseen rääkkiin, kun olen näin heikko ja perso kaikille herkutteluille ja hyvälle ruoalle. Itsellä taitaa kuitenkin salakavalasti olla lisääntynyt tuo rasvankin osuus kehossa, joka ehkä haittaa hieman lihaserottuvuuden kanssa. En kuitenkaan tahdo senkään laskea enää vanhoihin lukemiin, joissa kuukautisetkin jo varmasti jäisivät pois ja terveellisyys olisi huonossa jamassa. Rasvaa vähän pois ja lihaksia vähän lisää. Paino sanalla vähän.


Hello, my name is ruipelohauis :D


Tästähän suunta on siis vain ylöspäin? =)Tässä minun pieni ja vähän isompikin suunnitemani syksylle ja talvelle, ehkä seuraaville vuosille. Miten sinä meinaat jatkaa syksyyn? Oletko itse ehkä lihasmassaltasi hyvässä kunnossa ja tahtoisit muuttaa suuntaasi vaikka lihaskestävyyteen? Ketteryyteen? Kaikilla meillä on omat haaveet ja ainahan se ruoho on vihreämpää aidan toisella puolen. Oma suoritus tuntuu pienemmältä kuin toisen ja se oma laji mukamas helpommalta. Jollekkin toiselle kun tosiaan voisi olla vaikeaa juosta tuosta vain 20 kilometriä ja itse tekisin sen vaikka joka päivä. Kuitenkaan en saa itseäni vielä tekemään edes sitä tuntia salilla isoilla painoila ja joku muu tekee sen tuhat kertaa mieluummin kun laittaa lenkkikengät jalkaan. Meitä on siis moneksi ja lajeja onneksi löytyykin niin paljon kuin harrastajiakin.

Mikä on sinun lajisi ja olisikos ehkä vinkkejä minulle miten aloittaisin tämän ”kuntokuurini” ? Laittakaa ihmeessä blogejenne osoitteita tulemaan, jos teillä on paljon tietotaitoa salitreenin suhteen. Mitkä ovat hyvät harjoitukset hauikseen tai miten saan vatsalihakseni kunnolla näkyviin. Itse kun olen aina tehnyt omaa painoani vastaan ja nyt tiedän, että pitäisi tehdä painoilla esimerkiksi juuri niitä vatsalihaksiakin. Kerään nyt ideoita ja voimia, intoa ja inspiraatiota ja pian aloitan muuttamalla omaa suuntaani. Saa nähdä miten pitkälle tie vie vai viekö ollenkaan :D

Onko minusta siihen ja jaksanko pitää innon enemmän kuin viikon yllä? Sehän nähdään ja varmasti tekin tulette näkemään. Luultavasti siinä käy niin, että jaksan muutaman viikon, kunnes löydän itseni juoksuradalta ja muistan miten ihanaa onkaan sykkiä kunnolla päivittäin… Voinko siis muuttaa täysin tapani vai olenko liian juurtunut kestävyysharjoitteluun? 

Wish me luck ;)

17 vastausta artikkeliin “Kestävyys vs. Lihasmassa

 1. Mun syksyn tavoite olisi vaan parantaa yleisesti kuntoa, viimeisen kahden vuoden melkeen pelkän sairastamisen jälkeen se joskus hyväkin kunto on rapissut melko hyvin…..Lisäksi pakko kommentoida tota ensimmäistä kuvaa: ihanaa nähdä että joku muukin pystyy hikoilemaan paidan jumpassa lähes kokonaan märäksi kuin meikäläinen! Mua ihmetyttää miten jonkun spinninginkin jälkeen ihmiset lähtevät sieltä samannäköisinä kuin tulivatkin meikit naamalla ja paita lähes kuivana, itse kun olen sellainen hikeä valuva kasa vain… :D

  Tykkää

  1. No mutta parashan onkin aina löytyä niitä tavoitteita, niin on mahdollista saavuttaakkin jotain. :) Ja hei, en tosiaan ymmärrä niitä,jotka tulevat useiltakin tunneilta otsa kuivana ulos ja vielä valittavat, että ”olipa tehoton tunti” kun eivät itse tehneet kunnolla.. Kyllä se hiki sieltä tulee kun kunnolla tekee, eikös niin ;)

   Tykkää

 2. Mä oon kanssa innostunut vähän tosta salitouhusta viime aikoina ja oon nyt käyny 1-2 kertaa viikossa myös siellä. Kyllä tuntuu, että heti alkaa sielläkin kehitystä tapahtua ja painot kasvaa, kun vaan jaksaa hinkata samoja laitteita ja lihaksia useamman kerran läpi. Mutta ei mullakaan nyt vielä hirveästi lihakset erotu :D Hauis nyt jonkun verran ja ehkä selkälihakset + pohkeet, mutta vatsan kanssa on vielä vähän tekemistä, reisistä puhumattakaan. Salilla kuitenkin tulokset tulee alkuun aika nopeasti, joten se motivoi varmasti jos jaksaa hetken käydä :) Itsekin oon ihan aerobisiin hurahtanut, mutta ehkä joskus tekee ihan hyvää tehdä vähän muuta niin maistuu se jumppakin taas sata kertaa paremmalta!

  Tykkää

  1. Kiva että joku muukin on innostunut uusista jutuista, ehkä voidaankin siis tsempata toisiamme. Katsotaan onko vuoden päästä tilanne muuttunut yhtään, vai ollaanko edelleen siellä jumppatunnilla pomppimassa ja lihakset on kadonnu entisestään :D Hope not.

   Tykkää

 3. Tästähän tuli itselle ihan inspiraatio, että pitäisikö välillä itsekin pistää painoja reilusti lisää ja vähentää sitten vaikka niitä toistoja.Pitkän tauon ja laiskottelun jälkeen olen parhaillani vasta pikkuhiljaa totuttelemassa salitreeneihinkin.(Ihan vaan kiireen ja laiskuuden takia ne on jääny välistä. Ryhmäliikunta on muka vienyt kaiken aikani. Zumba, spinning jne…)

  Tykkää

  1. Noniiiin, painoja lisää vaan ja enemmän salia! Toivottavasti sama innostus iski sinnekkin :) Se on muuten totta, että noi ryhmäliikuntatunnit vie helposti mukanaan, kun on niin helppoja mennä eikä tarvii paljon ajatella mitään. Tekee vaan mukana :)

   Tykkää

 4. Kuullostaa hyviltä tavoitteilta! Vaihtelu liikunnassa tuo varmasti myös uutta intoa itse urheiluun :) Josset kuitenkaan oo himosalitreenaaja, älä pakota itteäs liikaa, koska siitä ei tuu mitään… Mä innostuin kuntosalista, kun sain ikioman ohjelman ja aloin seuraamaan sitä. Oon aina tykänny pumpista, joten siitä se lähti ;) Keksin muuten yhden lajin, joka nimenomaan edellyttää ns. voimakestävyyttä, eli lihasvoimaa ja kestävyyttä samaa aikaa: nyrkkeily :D Mä tosiaan kävin potkunyrkkeilyn alkeet keväällä ja huomasin, etten jaksanut potkia täysillä kovin kauaa, vaikka yksi puolimaraton tuli juostua kurssin aikana… Sitä meille toitotettiin, että voimakestävyyskin vaatii treenaamista, eikä pelkästään kestävyysurheilija tai vaihtoehtosesti himotreenari pärjää! Sitä en tullu tota ennen ajatelleeksi. Combatkin tuntuu rankemmalta aina, kun käyttää enemmän voimaa :) Nyrkkeillessä se vaan korostuu, kun yhtäkkiä sulla on ilman sijaan oikea vastus, yleensä padit tai säkki :D Oon ite hurahtanut sekä saliin että lenkkeilyyn ja uskon, että molemmat voi yhdistää, jos vain halua riittää ;)

  Tykkää

  1. Juu, mulla noi lihaskestävyys ja kestävyysuheilu ylipäänsä kulkevat käsikädessä. Pumppi on aina ollut lemppari ja sen kanssa combat tuli heti perässä. Niistä olisi vaikea luopua! :) Niitäkin siis tarvitaan jatkossa, mutta joutuu ehkä vaihtamaan sen viikon toisen pumpin salilla tehtävään kunnon painotreeniin. Kävitkö missä potkunyrkkeilemässä? Oon nimittäin miettinyt jotain sellasta syksylle. Tosin oon kyllä miettinyt monia muitakin juttuja, että saa nähä mitä kaikkea niistä ehtii :DD

   Tykkää

  2. Älä ihmeessä luovu mistän, mistä tykkäät! ;) Kävin Combat Academyllä, mutta ainakin myös GB Gymillä pitäs olla potkunyrkkeilyä…

   Tykkää

 5. Mä sulle tuonne mun blogini puolelle jo kommentoinkin aiheeseen kertomalla, että mieheni tosiaan on juoksija ensisijaisesti, juoksee kilpailuissa ja tässä kuussa taas maratoni edessä. Tuon tulevan maratonin vuoksi on pääpaino tällä hetkellä tottakai juoksulla, ja nyt punttitreenejä tulee viikkoon kaksi, juoksupäiviä viisi. Ennen juoksuohjelmaa oli yleensä punttia viikkoon kolme ja juoksua viikkoon kolme, tai enemmän. Samoina päivinä tai eri päivinä. Se ensin, missä on painopiste. Tällä hetkellä mieheni juoksee aamuisin ja puntteilee iltaisin, niin eivät syö toisiltaan tehoja pois. Samana päivänä siis on tässä ohjelmassa nuo. Ja mieheni ei tosiaan fysiikaltaan ole heiveröinen juoksija. :)Ja todistaakseni etten täysin palturia puhu :D täältä voi katsoa pari esimerkkikuvaa:http://aijaa.com/yKTcLkhttp://aijaa.com/TUZfco

  Tykkää

  1. Jaahas, tää alkokin kiinnostaa! Täytyykin alkaa tehdä enemmän aamulenkkejä ennen töitä ja sitten illalla se puntti. Pääseepähän ainakin kunnon rääkättynä nukkumaan :) Ja sultahan tuun jatkossa kysymään vinkkejä, kun oot noin huipussa kunnossa. Hyvää esimerkkiä meille muille jotka tavoittelee sun kaltaistasi lihaksistoa :)

   Tykkää

 6. Täällä yksi entinen himojumppaaja ja nykyinen salitreenin nimeen vannova, hei! ;) En ois ehkä vielä edes puoli vuotta sitten uskonut kirjoittavani tuota edellistä lausetta, mutta niin ne asiat vain muuttuvat. Alkuun oli tosi hankala vähentää noita kaikkia ryhmäliikuntatunteja, mutta nyt kun oikeesti on nähnyt sen vaikutuksen (toki säännöllisen salitreenin kanssa) kehon muokkautumiseen, niin olen enemmän kuin tyytyväinen :) Joskus kannattaa siis rohkeasti kokeilla jotain ihan uutta ja erilaista – suosittelen siullekin, mikäli yhtään kiinnostaa! :)

  Tykkää

  1. Anna sulta oonkin paljon lukenut tavoitteista ja tiedän että oot hurahtanut saliin:) Siellä onkin siis ihminen, jonka juttuja mielelläni luen, koska varmasti saan ispiraatiota :) Toivotaan että innostus pysyy ja onnistun tavoitteessani!

   Tykkää

 7. Hyvä teksti! Itse asiassa niin hyvä, että sain inspiraation kirjoittaa postauksen sun parin lauseen takia :D Tosin vähän eri aiheesta, mut kuitenkin. Kysynkin siis, saanko lainata paria sun lausetta omaan postaukseen? Saat tottakai kreditit noista mielestäni loistavista oivalluksista :)

  Tykkää

  1. No kuule lainaa pois! :) Mutta sillä ehdolla että kirjotat aiheesta pian ja pääsen lukemaan ;) Sillon on mahtavaa, kun saa jonkun hyvän inspiksen ja sitä tarinaa vaan tulee ja tulee! Tosin välillä on varmaan muille vaikeaa lukea, kun se ajatus kulkee vähän sinne ja tänne ja teksti sitä myötä myös.. :D

   Tykkää

 8. Kyllä sitä lihasmassaa pystyy tiettyyn pisteeseen hankkia vaikka tekisi myös aerobista. Voimatreeni kannattaa hoitaa ennen jumppaa jos meinaa ne peräkkäin tehdä ja vielä palautumisjuoma salin ja jumpan väliin niin sekin auttaa jo paljon. Toinen mahis on tosiaan erottaa treenit aamuun ja iltaan jos mahdollista. Lihasmassaa kun haluaa tarvii myös ravintopuolen olla kunnossa, kuten kaikessa kropan muokkauksessa niin kun iteki mainitsit. Lisäksi matala rasva% antaa aina ”illuusion” lihaksikkaasta kropasta, matalat rasvat –> lihakset erottuu oli ne sitten isot tai pienet ;)Tsemiä projektiin!

  Tykkää

Kaunis kiitos kommentistasi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s